Sa integram cursurile online masive deschise (MOOC) in invatarea formala

Carmen Holotescu
4 min readMar 17, 2020

--

Elevii, studentii, profesorii, parintii, toti actorii educationali s-au mobilizat exemplar in ultima saptamana, de cand cursurile f2f s-au suspendat si toata activitatea de invatare si colaborare a trecut online (sinopsisul primelor zile — https://www.slideshare.net/cami13/romanian-educational-system-adapting-to-the-coronavirus-outbreak).
Profesorii se sustin reciproc prin schimburi de bune practici si resurse deschise (vezi comunitatea CRED — https://www.facebook.com/groups/574392349703069 sau a Coalitiei de Resurse Educationale Deschise — https://www.facebook.com/groups/REDRomania).

Un lucru pe care il stiu din 2001, cand in urma unui curs online am devenit Online Facilitator la University of Maryland University College USA — https://www.umgc.edu, universitate la care am predat online 13 ani, este ca poti deveni un bun profesor online, daca esti prima data student online intr-un curs de calitate (si te perfectionezi apoi tot timpul).
Asa poti urmari cum se organizeaza materialele si se faciliteaza colaborarea, se construieste comunitatea de invatare, ce tehnologii se folosesc, cum se creeaza un ritm de lucru, cum se impart activitatile in sincrone si asincrone, devii realist in ceea ce priveste incarcarea unui astfel de curs, “simti pe pielea proprie” cat poti realiza din ce se cere, avand in paralel alte multe activitati si cat sa ceri tu apoi studentilor tai online - si cum sa faci ca invatarea sa devina fun.

E un moment acum sa ne perfectionam cu totii, profesionisti, profesori, studenti, sa devenim Open Scholars/Learners, urmand cursuri online de calitate, despre dezvoltarea si facilitarea cursuri online/blended, despre noi tehnologii educationale sau cu subiecte din domeniile noastre profesionale, de cercetare, de interes.
Si avem astfel la indemana mii de cursuri masive online deschise (MOOC — Massive Open Online Courses), dezvoltate si derulate de universitati sau companii de top. MOOC-urile sunt o parte determinanta din ceea ce inseamna educatie deschisa (Open Education).
Cu zeci si sute de mii de participanti, aceste cursuri masive au o durata de 2–5–8 saptamani, folosesc cele mai noi tehnologii, sunt organizate in general in jurul materialelor video de 5–8–15 minute (asa incat sa poti ramane focalizat), uneori poti sa vizionezi clipul de la o notiune care te intereseaza si o cauti in transcript (care poate fi tradus colaborativ), au teme individuale si de grup, forumuri de discutii, feedback-ul vine de la facilitatori si de la colegi; fiecare isi poate crea propria experienta de invatare parcurgand materialele, resursele auxiliare, intr-o comunitate de invatare globala; platformele sunt insotite de aplicatii mobile, asa incat participarea la curs, de oriunde si oricand, e o activitate de m-learning, dar si de social learning.

De exemplu FutureLearn, cea mai mare platforma europeana de MOOC, te orienteaza de pe prima pagina spre 2 sectiuni de interes acum “How to Teach Online Courses” — https://www.futurelearn.com/subjects/teaching-courses/how-to-teach-online, dar si “Disease Outbreak Prevention Courses” — https://www.futurelearn.com/subjects/healthcare-medicine-courses/outbreak-prevention. La fel, http://www.openculture.com are sectiuni despre predare si cursuri pentru diferite nivele.
Sau putem urma/rasfoi MOOC-ul “Responding to COVID-19” al World Health Organization — https://openwho.org/channels/covid-19.

Pe directorul classcentral.com sau direct pe marile platforme edx.org, coursera.org, udacity.com, gasim sute de cursuri masive, pe care le putem parcurge/rasfoi. Sau micro-mastere, specializari (in IA, Machine Learning, Big Data, Blockchain, Mobile Development, Creative Writing, Management, etc, etc) formate dintr-un grup de 4–5 cursuri masive si un proiect.

Putem recomanda studentilor nostri cursuri legate de materiile pe care le predam (aceasta fiind o parte din activitatea noastra de curatori de OER) si sa ii ghidam in a le urma (sau parti din ele), integrandu-le astfel in activitatea formala de invatare. Participarea la un astfel de MOOC o putem apoi recunoaste ca parte din activitatea la cursul nostru de la scoala/universitate.

Atasez doua imagini cu modalitati de integrarea a MOOC, precum si cu avantaje/provocari — se poate urmari si o prezentare despre Open Education si MOOC — https://drive.google.com/file/d/1XwvK97e6bboKQv31MXn3VQMJ_A4I5sIA/view.

Perfectionarea profesorilor prin participarea in MOOC-uri si integrarea MOOC-urilor in invatamant/training sunt practici adoptate de institutii educationale/organizatii peste tot in lume. Din 2013 o fac si eu, cu studentii mei.

Pe cei interesati, profesori, traineri, studenti si nu numai, va rog sa lasati un comentariu aici sau scrieti o nota cu tagul #participareMOOC pe o retea sociala, despre experienta participarii in astfel de cursuri masive sau integrarea intr-un curs formal predat online in aceasta perioada.

Multumesc si succes!

--

--

No responses yet